Gården

Krögarparet Marinette och David Nordal med familj hälsar er varmt välkomna.
På ovanvåningen i värdshuset bor vi med våra två barn, Ebbe och Tage, och vår katt Frasse.
På bottenplan och i övriga delar av vårt hem, som innefattar reception, matsalar och
salonger, tar vi emot Er.
 
Historik

År 1907 byggdes herrgården av riksdagsmannen Anders Jönsson, efter att den tidigare gården hade brunnit ner. Till gården hörde stora landområden där det bedrevs lantbruk. På den tiden kallades gården för Riksdagsmannagården.
Under 20- och 30- talet användes herrgården som ett isoleringssjukhus för personer som drabbats av scharlakansfeber.

1932 gick Anders Jönsson ur tiden och då avvecklades gården. Fastigheten köptes 1937 av Ungsvenskarna (högerns ungdomsförbund) och fick då namnet Ungsvenska gården.
De installerade 14 övernattningsrum i det gamla stallet som deras medlemmar kunde komma och bo i. Under andra världskriget nyttjades anläggningen för att kunna ta emot finska krigsbarn men fick även åter fungera som isoleringssjukhus, denna gång för TBC-smittade.

1957 sålde Ungsvenskarna fastigheten åter till privat ägo, och gården började i samband med detta kallas Kastanjelund. Från 60-talet har Kastanjelund mer eller mindre fungerat som pensionat eller värdshus.
Sedan december 2008 har Kastanjelund drivits av Marinette och David Nordal.

Vinnare av årets unga entreprenörer 2010 i Kristianstad kommun med motiveringen
”Årets unga entreprenör erbjuder en matupplevelse som grundar sig i kunskap och kreativitet. I en vacker miljö serveras genuin mat med lokal prägel. Med modet att driva vidare ett klassiskt värdshus på ett nyskapande sätt bidrar Marinette och David Nordal på Kastanjelund till att sätta såväl Yngsjö by som hela Kristianstads kommun på matkartan i Sverige.”

Framsida äldre
Baksidan